Az aranyérem mindig szépen csillog

2010. március 10. 01:59 Csongrády Béla
„A magyar ifjúsági labdarúgó-válogatott 1960. április 24-én – csaknem ötven esztendővel ezelőtt – csodálatos eredményt ért el: az UEFA Ifjúsági Tornán a bécsi döntőben a nagyszerű román csapatot legyőzve 2-1-re nyert. A siker jelentősége ma, fél évszázaddal a torna után is tisztán látható, a világraszóló győzelem örömmel töltötte el minden magyar ember szívét. Az 1960-as csapat tagjait köszönti a Magyar Labdarúgó Szövetség Telkiben a Globall Football Park & Sporthotelben…”

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

E szövegű meghívót a közelmúltban Salgótarjánban ketten is megkapták: Krajcsi József és Menczel Iván, az SBTC egykori játékosai, akik annak idején tagjai voltak a nagyszerű diadalt elért aranyérmes gárdának.

Az NDK ellen 2-0-ra, Törökország ellen 3-0-ra nyertek a magyarok, az NSZK ellen 1-1-es döntetlent értek el, majd az elődöntőben hosszabbításos mérkőzésen a portugálok elleni 2-1-el harcolták ki a fináléba kerülést, ahol a románokkal szemben szintén nagy izgalmak közepette (az ellenfél ugyanis nem sokkal a mérkőzés befejezése előtt tizenegyest hibázott) sikerült győzedelmeskedni.

Az elsőt követő négy meccsen a Száger György (FTC), – Menczel Iván (SBTC, Tatabánya, Vasas), Mészöly Kálmán (Vasas) Káposzta Benő (Újpest) – Galambos Antal (Honvéd), Kürtösi László (SZEAC), Ihász Kálmán (Vasas) – Faliszek Sándor (MTK, Újpest, Eger), Kékesi Mihály (Vasas, MTK) Farkas János (Vasas), Krajcsi József (SBTC) összeállításban játszott a magyar csapat.
A keret többi tagja is kiváló játékos volt: Dujmov (Dunai II.) Antal (Baja, Pécs, Újpest), Gál Árpád (MTK, Eger), Künsztler Emil (Szállítók), Muzslai József (FTC), Nagy Béla (Újpest, Komló, Dunaújváros).
A felsoroltak közül Farkas János, Kürtösi László, Nagy Béla és Száger György sajnos már elhunyt, kilencen (Dunai Antal, Galambos Lajos, Gál Árpád, Ihász Kálmán, Káposzta Benő, Kékesi Mihály, Krajcsi József, Menczel Iván, Mészöly Kálmán) viszont elfogadták az MLSZ meghívását és ott voltak Telkiben a tiszteletükre rendezett megemlékezésen.

A szakmai stábot – amelyben a már ugyancsak eltávozott Hoffer József volt a szövetségi kapitány, Kapocsi Sándor pedig a szövetségi edző – dr. Árky Nándor sportorvos képviselte.

– Milyen volt az ünnepség légköre s milyen érzéseket váltott ki az érintettekben? – érdeklődtünk a két egykori stécistától.

Krajcsi József – akit a csapatkapitány, Ihász Kálmán a Nemzeti Sport hasábjain Malonyai Péter összeállításában „remek szélsőnek, hűséges ember”-nek nevezett – számára újra megelevenedtek azokat az érzések, amelyek Bécsben az eredményhirdetéskor is hatalmukba kerítették. Tizenkilenc évesen akkor is könnyes szemmel hallgatta a magyar himnuszt és élte át azt az élményt, hogy a lelátón az örömittas szurkolók a piros-fehér-zöld zászlókat lobogtatták.

Ezúttal is meghatódott, amikor újra elsősorban nekik szólt nemzeti imánk, miközben kivetítették az egykori csapatképet is. Kisteleki István MLSZ-elnök – aki az aznapi közgyűlésen mondott le tisztségéről – köszöntötte az 1960-as sikerkovácsokat, majd adta át nekik egyenként a direkt erre az alkalomra készített, névre szóló kristályvázát.

– Életre szóló hatást gyakorolt rám, hogy a Stécé színeiben NB I-ben futballozhattam és, hogy megadatott számomra – sőt Salgótarjánból kettőnk számára – ez az Európa-bajnoki cím – mondta Krajcsi József.

Hasonló gondolatokat fogalmazott meg Menczel Iván is. Ő a későbbiekben még rangosabb címig is eljutott, hisz’ 1968-ban Mexikóban olimpiai aranyérmes is lett, de a bécsi győzelmet mint az első nagy sikert élte meg. Annál is inkább kedves volt számára az UEFA tornán szerzett első helyezés, mert már az egy évvel korábbi, 1959-es csapatban is szerepelt – mások mellett Albert Flóriánnal, Solymosi Ernővel – de akkor Bulgáriában „csak” harmadikok lettek.

– Nem lehet szavakba önteni, amit akkor fiatal tarjáni srácként az osztrák fővárosban éreztem s ugyancsak nehéz leírni a mostani köszöntés, elismerés hangulatát. Ráadásul mindketten – Krajcsi József is és én is – most jártunk először a nemrégiben létesített telki labdarúgócentrumban, amely – meg kell hagyni – valóban gyönyörű s minden igényt kielégít. Jó volt újra látni a régi játszótársakat is, és közösen emlékezni az ötven évvel ezelőtti szép napokra– fejtette ki véleményét Menczel Iván.

Küldöttként vett részt az MLSZ-közgyűlésén és az azt megelőző ünnepi aktuson Ferencz Gyula, a Nógrád Megyei Labdarúgó Szövetség elnöke. Ő egykoron – 1962 és ’70 között – ugyancsak az idén 90 esztendős SBTC kiváló játékosa, majd vezetője volt.

– Örömömre szolgált és nagy büszkeséget jelentett számomra, hogy volt klubtársaim közül ketten is rászolgáltak arra, hogy aranyérmes ifjúsági válogatott tagjai legyenek s ezáltal kiérdemelték, hogy európai elsőségük 50. évfordulóján méltó megemlékezésben részesüljenek. Nemcsak számukra volt emlékezetes ez az esemény, hanem valamennyiünk számára, akik ott lehettünk ezen a napon Telkiben. Különösen szép gesztus volt, amikor a Mészöly Kálmán – aki a köszöntöttek nevében kapott szót – maga mellé invitálta a mikrofonhoz Ihász Kálmán csapatkapitányt is – mesélte Ferencz Gyula.

Az ötven évvel ezelőtt Európa legjobb ifjúsági válogatottjává avanzsált magyar csapat tagjai aktív korukban ellenfelek voltak ugyan a pályán, a zöld gyepen, de akkoriban is jó viszonyban, barátságban voltak egymással. Saját kezdeményezésükre magánemberekként azóta is több-kevesebb rendszerességgel találkoznak egy-egy étteremben, vagy valamelyikük otthonában. Ez a találkozó azonban – amelyet a magyar labdarúgás vezérkara hívott össze – azt bizonyította számukra, hogy az 1960-ban megszerzett aranyérmükre nemcsak ők emlékeznek szívesen és szeretettel…

Tetszett a cikk? Ossza meg!
 

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Az aranyérem mindig szépen csillog

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X

Hozzászólások –

eddig 0 hozzászólás érkezett
HOZZÁSZÓLOK

Hozzászólok a cikkhez

A cikkhez csak bejelentkezett olvasóink szólhatnak hozzá.  Miért kell regisztrálnom? Bejelentkezek | Regisztrálok

Miért kell regisztrálnom?

X
Olvasóink fáradhatatlan aktivitásának köszönhetően az elmúlt évek során a megye meghatározó fórumává váltunk,
ahol cikkeink kapcsán értékes viták, párbeszédek alakultak ki. Ahogy e fórum résztvevőinek száma egyre növekedett,
sajnos a komoly hozzászólások közé egyre gyakrabban keveredtek céltalan, romboló beírások. Ezért éreztük úgy,
hogy eljött az ideje annak, hogy a kommentelés lehetőségét regisztrációhoz kössük, kiszűrve az értelmes fórumozást
zavaró tartalmakat. A regisztrációt ugyanakkor a korábbinál lényegesen egyszerűbbé tettük: elég csak nevet,
fehasználói nevet és emailt megadni. Reméljük olvasóink is úgy gondolják, hogy megéri megtenni ezt az egyszeri és
egyszerű lépést azért, hogy barátságosabb közegben, értelmesebb mederben folytatódhassék a párbeszéd.
(Ha problémája akad a regisztrációval vagy a hozzászólás új módjával, "hozzászólás" tárggyal írjon levelet a komment@nport.hu címre.)
Ország, világ, gazdaság

Róluk írtunk legtöbbet

Teljes névtár ›

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
 • A Vénusz pozitív hatására dinamikus, magabiztos, és bármilyen vállalkozásban megállja a helyét. Párkapcsolat terén vigyáznia kell, nehogy zűrzavarok keletkezzenek.
 • Sokat dolgozik. Ha fáradtságot érez, figyeljen oda magára, ne várja meg, amíg a kimerültség miatt lelassul. Baráti kapcsolatai és a szerelmi élete kedvezően alakul.
 • Jól kezdődik és jól is végződik a mai nap. Ha kellően odafigyel a pénzügyekre és az otthoni dolgaira, akkor nem kell semmilyen bonyodalomtól tartania.
 • Szorgalmasan és kitartóan dolgozik. Segítséget is kap egy fontos feladathoz. Számítson rá, hogy egész nap hajtania kell.
 • Egy peres ügyben csak veszíthet. Sokkal könnyebben kellene élnie. Családtagjai sokat segítenek abban, hogy lazábban fogja fel a problémákat.
 • Anyagi gondok nehezítik a helyzetét. Semmi sem úgy alakul, ahogyan remélte. Meggyűlhet a baja hanyag és nemtörődöm ügyintézőkkel.
 • Otthoni problémája egész nap gyötri. Tudja, hogy a dolognak minél hamarabb meg kell oldódnia, vagy pedig önnek kell orvosolnia valahogy. Ha nem kapkod, minden...
 • Tanulmányaiban kedvező fordulatra számíthat. Mindent elérhet, csak ki kell nyújtani érte a kezét. Ha vannak kapcsolatai, azt most remekül hasznosíthatja.
 • Bolygója kedvezően áll, s főként szakmai életében segíti. Legyen kezdeményező, ragadja meg a nagyszerű lehetőségeket! Pénzbevételre számíthat.
 • Szerelmi életét a Vénusz befolyásolja. Gyengédség, flört vagy hatalmas szenvedély, most mindegyikben bővelkedhet.
 • Bolygójának, a Jupiternek köszönhetően vidámság és nagyon aktív szakmai élet várható. Jó oka van a bizakodásra. Este lazítson, séta után olvasson egy könnyű...
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak

Receptválogatások

Vendégváró pogácsák

Lehet krumplis, sajtos, káposztás, tepertős, túrós és tökmagos, meg persze még ezer féle. Mindenki szereti, minden alkalomra tökéletes, így vendégvárónak is!